Intervju med Vanja Wikström

Vanja Wikström är en 39-årig momtrepreneur som tror på girl power, driftighet och att skapa sig en vardag som man inte behöver ta semester ifrån. Vanja är grundare av Babyloonz och GlamMom. Hon har peppiga podcasten "Josefin & Vanja" med Josefin Dahlberg och hittas på YouTube under Familjen Wikström Malmqvist. 

För Gravidstil berättar Vanja om amningsbh:ar och varför hon gick loss på gravidkläder.

Bild av  Kajsa Charlotta


När märke du att dina vanliga kläder inte passade längre? 

- Det första som hände var att jag växte ur mina bh:ar, vilket var väldans spännande för mig som egentligen aldrig haft några boobs. På några veckor slank jag upp från b-kupa till c-kupa och fick nöjet att inhandla ett gäng nya fräsiga undisar vilket jag tyckte var störtkul. Nästa plagg som behövdes byta ut var jeansen. Att shoppa preggojeans var en smula overkligt, det var liksom det ultimata beviset på att någonting verkligen växte därinne. Magiskt!

Vilken tid under graviditeten tyckte du var roligast stilmässigt?

- Helt klart ”mellanperioden”. Alltså när man hade en ordentlig mage som var uppenbart gravid, men innan man nått perioden där den mest kändes som en spänd basketboll som var i vägen för precis allt man gjorde. 

Vilka var dina tre favoritplagg under graviditeten?

- Jag hade ett par leopardmönstrade jeans från GlamMom, en webbshop för gravida och ammande som jag grundat och vid den tiden även drev, som jag ÄLSKADE. Använde dem långt efter att jag inte längre var preggo, de funkade lika bra ändå.

- Sen hade jag ett gäng mönstrade leggings som jag också bodde i, även de var från GlamMom (lyxigt att ha en egen klädbutik för preggosar när man själv är gravid såklart). På plats nr 3 måste jag nog säga min älskade Reva bombarjacka från Carin Wester. Jag var höggravid på vintern, och att hitta en jacka som funkade var inte det lättaste. Men den var toppen, och jag hade den varenda, varenda, varenda dag.

vanja wikstrom gravid stil.jpg
vanja wikstrom gravid.jpg
vanja wikström gravid vecka 31.jpg

Köpte du gravidkläder? Vilket köp var du mest nöjd med? 

- Eftersom jag hade en egen gravidklädesbutik att gå loss i så… gick jag loss. Jag älskade att klä mig som gravid och tycker tvärtom mot vad många säger att man verkligen ska unna sig ett gäng fina plagg och inte spara på krutet för att ”det ju ändå är så kort tid” man behöver kläderna. Det ÄR inte en kort tid, och om man är det minsta klädintresserad vet man att det skulle vara själsdödande att behöva gå runt i samma jeans och tröja varenda dag i ett halvår i sträck. Så varför ska man göra det när man är gravid?

- Jag tycker att man ska njuta av sin graviditet på alla sätt som går, och tycker man att det är roligt med stil och kläder ska man givetvis få fortsätta att uttrycka sig på den fronten även när man fått mage. Dessutom går ju många av plaggen finfint att använda även efter preggofieringen. Jag använde alla mina preggojeans och preggotights långt efter att mitt kiddo fötts.

Vilket är ditt bästa stiltips till gravida?

- Först och främst ska man ju såklart alltid vara bekväm i de plagg man bär, det är huvudregel 1A. Men ett generellt tips är väl att framhäva sina nyfunna former, snarare än att dölja. Men som sagt, allt handlar om vad man är bekväm i. Känner man sig bekväm, så känner man sig fin.

Du grundade GlamMom som bland annat säljer snygga amningsbh:ar. Hur föddes den iden?

- Den föddes långt innan jag själv ens hade en tanke på barn. Egentligen var det ett rakt igenom businessmässigt beslut; jag och min medgrundare Malin Blomstedt såg ett hål på marknaden och tänkte att vi borde testa att fylla det. Då var det liksom ingen som riktigt brydde sig om gravida och ammande som målgrupp (har iofs inte blivit särskilt mycket bättre på den fronten).

- Gravid- och amningshörnan var alltid längst in i butiken (om det ens fanns någon), det var stökigt och dammigt och plaggen och underkläderna var fula och otrendiga. Och det fanns knappt något alls att välja på. Ett par jeans, någon tunika och så ett gäng urfula amningsbh:ar i begränsade storlekar i svart, vitt och beige. Usch. Nä - vi ville glamma till det hela och erbjuda gravida och ammande ett utbud som kändes härligt, presenterat på ett snyggt sätt. 

Vilket underklädesmärke var din favorit under graviditeten? Varför?

- Naturligt nog köpte jag alla mina amningsbh:ar från GlamMom, och mina absoluta favoriter var modellen Grace (supersnygg och mjuk spets) som jag hade i alla färger och bar varenda dag i flera månader, samt sömnlösa bh:ar från Emma Jane som är supermjuka och som jag hade med mig till BB och även bar på natten när jag ammade.  

Hur ska man tänka när man shoppar underkläder som gravid? Har du några bra tips?

- Jag tycker att man ska satsa på två olika typer av bh:ar; en modell att ha på dagen som är toppensnygg och lite fräsig, och en helmjuk sömlös modell på natten. Det är en perfekt kombo. Ofta behöver man ju något på natten, dels för att det är skönt med lite ”styrsel” på en byst full med mjölk, men också för att många behöver amningsinlägg på grund av läckage, och då är det perfekt med en helmjuk bh att lägga dem i.

- Precis som på klädfronten tycker jag verkligen att man ska unna sig ett gäng bh:ar. Man använder dem konstant, och de blir smutsiga hela tiden. det kommer mjölk på dem, det kommer bebiskräks, man svettas ofta som en tok på nätterna när man ammar. Så att ha ett gäng att kunna varva med tyckte jag var otroligt skönt, så att man inte behöver tvätta stup i kvarten. Man tvättar tillräckligt mycket ändå som nybliven bebisförälder.

Vad använde du för kläder under dina första veckor som mamma?

- Jag gjorde ett planerat kejsarsnitt och kunde därför inte ha jeans, det skavde för mycket över ärret. Så de första veckorna levde jag i leggings.  Jag hade också en amningsponcho som var grym, i den kunde jag amma utan att känna mig avklädd.


Få vardagspepp av Vanja i hennes blogg och glöm inte att lyssna på den härliga podden Josefin och Vanja. På Youtube-kanalen familjen Wikström Malmqvist kan du följa med Vanja på familjesemester och höra mer om hennes planerade kejsarsnitt.